5 tips voor akoestiek op kantoor

aangenaam werken

Als ontwerper heb ik de taak om ervoor te zorgen dat kantoorruimtes functioneel en aangenaam zijn voor de gebruikers. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de akoestiek van een kantoorruimte. In dit blog zal ik 5 tips delen over hoe je de akoestiek van een kantoorruimte kunt verbeteren.

1. Functionele lay out

  • Maak gebruik van de ruimtes en kijk of de algemene ruimtes een dubbele functie kunnen krijgen. Creëer rust door aparte ruimtes te maken voor besprekingen en bekijk of deze ook in algemene ruimtes kunnen zoals in de kantine of bij goed weer buiten (wandelend of in de kantoortuin). 

  • Door werkplekken te verspreiden, verspreid je ook het geluid. Bekijk op gezamenlijke werkplekken in hoeverre bureaus uit elkaar geplaatst kunnen worden. En voorkom veel wandelverkeer door teamleden bij elkaar in de buurt een werkplek te geven.

  • Plaats apparaten zoals kopieermachines die veel geluid maken in aparte ruimtes of op de gang. En bedenk waar telefoongesprekken het beste gevoerd kunnen worden: een afgesloten bel-cel of werkplek is een praktische oplossing.

2.geluidsabsorberende materialen

De materialen die worden gebruikt in een kantoorruimte hebben een grote invloed op de akoestiek. Harde oppervlakken zoals beton, glas en tegels weerkaatsen geluid, terwijl zachte materialen zoals tapijt, gordijnen en gestoffeerde meubels geluid absorberen. Het is dus belangrijk om de juiste mix van materialen te kiezen om een goede akoestiek te creëren.

3. planten

Planten hebben niet alleen een esthetische waarde in een kantoorruimte, maar kunnen ook helpen om de akoestiek te verbeteren. Planten absorberen geluid en kunnen ook fungeren als scheidingswanden tussen verschillende werkgebieden. Daarbij zijn planten luchtzuiverend, verbeteren ze de luchtvochtigheid en hebben ze een bewezen positief effect op de medewerkers. Ga dus niet voor die plastic planten, want daarbij mis je het merendeel van de voordelen.
Meer lezen over een groenplan? Klik hier

4. akoestische panelen

Akoestische panelen zijn ontworpen om geluid te absorberen en te verminderen. Ze kunnen worden geïnstalleerd aan de muren, kasten, plafonds of als vrijstaande schermen om een betere akoestiek te creëren. Denk ook aan de schermen die te plaatsen zijn op bureaus, al dan niet tussen 2 of meer werkplekken in. Dit zorgt ook voor visuele rust.

5. geluidsmaskeringssysteem

Een geluidsmaskeringssysteem creëert een constant geluid, zoals witte ruis, om omgevingsgeluiden te maskeren. Dit kan vooral nuttig zijn in open kantoorruimtes waar veel mensen werken of locaties met ‘geleidende’ plafonds waar vertrouwelijke informatie wordt gedeeld - denk aan advocatenkantoren en zorginstellingen.

oplossingen in lijn met de branding

Bij mijn ontwerpen probeer ik zoveel mogelijk de invulling van de materialen en planten in lijn te ontwerpen met de branding. Welke kleuren en texturen passen goed bij jullie op kantoor? En hoe maak het groenplan? Dat zijn zaken waar ik me graag mee bezig houd.

Laat het me vooral weten als je mijn hulp kunt gebruiken bij jouw zoektocht naar passende akoestische oplossingen voor op kantoor :-) 

Work quiet!

Saf

Vorige
Vorige

10 mooie kenmerken van een designer

Volgende
Volgende

De meerwaarde van een brand designer voor jouw huisstijl