Field trips voor letter-nerds

ver weg & dichtbij

Weer of geen weer, vrijwel het hele jaar vind ik het fijn om musea & collecties te bezoeken. In de winter kan je er lekker opwarmen en in de zomer goed afkoelen.

De musea die ik bezoek zijn heel uiteenlopend, zowel hier in Nederland als op reis: van kunst tot historisch, van botanisch tot Egyptisch. De vormen, kleuren, vormgeving en verhalen inspireren mij. Stiekem word ik toch het meest enthousiast wanneer ik een museum voor letter-nerds bezoek. Dus speciaal voor jullie deel ik mijn top 5 field trips!

1. MEERMANNO - DEN HAAG

Meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld. De collecties richten zich op het geschreven en gedrukte boek met veel aandacht voor de vormgeving ervan.

Ik vind het prachtig om de oude gekalligrafeerde boeken te bekijken en ook de miniatuur handgebonden boekjes.

Soms zijn er tentoonstellingen van bepaalde ontwerpers, andere keren weer van een bepaalde boekvorm of periode. Zo is er tot 23 juni 2019 nog een tentoonstelling over Art Nouveau-boeken. Die wil ik echt nog zien!


2. British Library - Londen

Ook wanneer ik op reis ben, bezoek ik graag bibliotheken. The British Library in Londen is een van de grootste is ter wereld. Tijdens mijn stage in Londen kwam ik er regelmatig. Het gebouw is indrukwekkend en zeker leuk om even in de shop en café rond te struinen.In samenwerking met The British Museum hebben wisselende tentoonstellingen met prenten, gravures en antieke geschriften. Van bijzondere oude bijbels tot een songtekst van John Lennon.


3. musée l’imprimerie et de la communication de la graphique - lyon

In 2018 maakte ik een rondreis naar Zuid-Frankrijk. Het startpunt van de reis was een tussenstop in de stad Lyon. Een hoogtepunt was ‘musée l’imprimerie et de la communication de la graphique’. (De uitgebreide versie van Grid in Groningen).
Hier kan je een te gekke tijdreis maken van de vroegste druktechnieken tot nu. Per techniek zijn er drukwerken: van letterpress, steendruk en digitaal! Je ziet unieke Franse prints zoals oude buskaartjes maar ook de bekende soepblikken van Andy Warhol.


4. Buchstabenmuseum - berlijn

Als boeken en prints misschien minder in jouw straatje liggen, is dit misschien wel een mooie: het Buchstabenmuseum. Hier vind je een verzameling van lettervormen uit de publieke ruimte. Zo staan er 3D-letters en andere borden uit het straatbeeld met uitleg over hun herkomst en verleden. Ik vind het heel mooi om te zien dat een museum hier aandacht aan besteed aangezien letters vaak alleen geassocieerd worden met drukwerk, terwijl de letterwereld zo groot is!


5. bijzondere collecties - amsterdam

Waar boeken zijn, zijn letters. Dit lijkt een inkoppertje en dat is het ook. Maar ik heb het niet over de reguliere bibliotheken en boekwinkels. Nee, ik heb het  over zeldzame boeken, manuscripten, prenten, foto's etc.

Bijzondere Collecties is een van de grootste erfgoedbibliotheken van Europa met wisselende tentoonstellingen voor publiek. Sinds kort valt de collectie onder het Allard Pierson Museum.


Hopelijk heb ik je geïnspireerd om eens een bezoekje te brengen aan een grafisch museum. Natuurlijk is dit maar een kleine selectie van alle musea en collecties, desalniettemin zijn ze ècht de moeite waard. En mocht je nog een leuke tip voor mij hebben, laat het dan gerust hieronder weten :-) Het is namelijk altijd goed museum-weer!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Chris (maandag, 22 juli 2019 13:28)

    Leuke blog! De bijzondere collectie in Universiteitsbibliotheek Utrecht is trouwens ook een aanrader om eens te kijken.