Tijdloze Times Roman

Wie kent het niet? In het vroege internet tijdperk, waarbij fontkeuze beperkt was in het opstellen van e-mails, was Times New Roman één van de opties. 

Wereldwijd is het een van de meest gebruikte lettertypes. Hierdoor heeft het z’n exclusiviteit verloren en gebruiken hedendaagse designers de Times niet zo vaak. 

 

En dat is ergens wel zonde want de Times is een prachtige tijdloze serif die geschikt is voor formele en neutrale teksten.


Geschiedenis

Zoals de naam doet vermoeden, is dit lettertype speciaal ontworpen voor de Amerikaanse krant The Times. Wellicht goed om te weten dat het woord ‘Roman’ in de naam verwijst naar een bepaald soort schreefletter, dus niet naar Rome of Romeinen…

 

Stanley Morrison (artistiek directeur van Monotype) maakte het ontwerp op basis van het lettertype Plantin van Robbert Granjon. Het ontwerp is getekend door Victor Lardent (medewerker van de advertentie afdeling van The Times).

Doel van het ontwerp

Het doel van het lettertype was goede leesbaarheid evenals ruimte en inkt besparen: dankzij de smalle letters, past er meer tekst op een regel.
Op  3 oktober 1932 werd de nieuwe letter getoond in de krant. En je kan het je haast niet voorstellen maar The Times heeft 40 jaar lang het lettertype gebruikt zonder enige aanpassingen!


Digitaal!

Inmiddels heeft Microsoft de Times New Roman vervangen door Calibri in hun standaardinstellingen. Dat doet toch vermoeden dat zelfs de grote bedrijven een beetje moe zijn geworden van de Times New Roman. Echter worden sinds 2004 alle diplomatieke documenten in de USA standaard in Times New Roman worden afgedrukt (voorheen in het lettertype Courier New), vanwege de ‘moderne’ uitstraling en leesbaarheid. Niet slecht voor een lettertype van 85 jaar!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0