#Letterfilter

Subjectief

Letters zijn overal en zodra je hier meer kennis van hebt, is het een soort filter die je niet meer kan uitzetten. Het is eigenlijk zoals in het fantastische boek ‘Precies mijn type’ van Simon Garfield wordt uitgelegd: “letters zijn net auto’s, we zien alleen de hele mooi of de hele slechte (…)”. Het is inderdaad subjectief: een letter die vaak gebruikt wordt, hoeft niet per se mooi te zijn en visa versa.

Vloek of zegen

Sommige visuele vondsten maken me blij: klassieke steen-gehakte letters in een gevel, een typografische boekomslag en geschilderde muurgedichten in ‘mijn stadje’ Leiden. Maar andere uitwerkingen zijn meer om te huilen; van onleesbare menukaarten en tatoeages tot een stripboekletter op een grafsteen. Ik kan je vertellen: die zogenoemde ‘letterfilter’ is een vloek en een zegen!

Letter-nerd

De kunstacademie heeft mij met vakken zoals ‘typografie’ en ‘letters’ gevormd tot een echte letter-nerd. Alhoewel ik het iets te veel van het goede vond om door te studeren tot letterontwerper, (het is nogal wat fulltime bezig te zijn met alléén het ontwerpen van een lettertype), haal ik wel plezier uit de verhalen in de ‘letter-wereld’. 

Ik hoop dat je met het lezen van mijn vondsten het mooie, slechte èn meer leert zien in letters, maar wees gewaarschuwd: jouw letterfilter staat vanaf nu aan!

 

Saf


Benieuwd naar de verhalen uit de ‘letter-wereld’? Volg dan de blog van StudioSaf! Connect op LinkedIn, RSS of volg de site!


Reactie schrijven

Commentaren: 0